Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Fot i bandage. Foto: Corbis/Johnér Bildbyrå

Du har rätt till akutvård inom EU

Om du blir sjuk när du reser i ett annat EU-land har du rätt till nödvändig, akut sjukvård. Du kan ta med receptbelagd medicin på resan, men kan behöva ha med ett intyg.

Om du blir sjuk när du är på resa i ett annat EU-land har du rätt till nödvändig vård. Det är vård som du behöver på grund av att du har råkat ut för en olycka, blivit akut sjuk eller liknande. Det är alltså vård som inte kan vänta till dess att du är tillbaka i Sverige.

Sjukförsäkringskortet ger rätt till vårdEuropeiska sjukförsäkringskortet. Foto: Melker Dahlstrand.

Om du har med dig ett europeiskt sjukförsäkringskort har du rätt till vård på samma ekonomiska villkor som de som bor i landet. Det betyder att du betalar samma patientavgift som de gör. Kortet visar att du tillhör ett EU-lands socialförsäkringssystem. Det gäller bara för vård inom det allmänna sjukvårdssystemet i landet. Kortet gäller även i EES-länderna Island, Liechtenstein och Norge samt i Schweiz. Du beställer kortet hos Försäkringskassan.

Om du inte har med dig ett europeiskt sjukförsäkringskort kan du kontakta Försäkringskassan och få ett intyg som du kan använda tillfälligt istället för sjukförsäkringskortet. Kontaktar du inte Försäkringskassan finns det en möjlighet att få ersättning i efterhand. Du får då lämna in en ansökan om ersättning till Försäkringskassan när du kommit hem från din resa.

Du kan även ha rätt till ersättning för läkemedel som du köpt utomlands. Kontakta Försäkringskassan för närmare information.

Försäkringskassan - Sjuk utomlands

Ta med medicin till annat EU-land

Du får ta med dig den medicin som du behöver under din resa. Det gäller även receptbelagd medicin, men du måste kunna visa att din medicin är nödvändig för dig. Det kan innebära att du behöver ett intyg från din läkare eller från apoteket.

Har du narkotikaklassad medicin och reser inom Schengenområdet måste du ha med dig ett så kallat Schengenintyg. Apoteken hjälper dig med ett sådant intyg. Tänk på att narkotikaklassningen kan skilja sig mellan länder.

Läkemedelsverket - Föra in läkemedel till Sverige och andra länder

Hämta ut medicin med svenskt recept

Om du har ett svenskt recept ska du kunna hämta ut läkemedlet i ett annat EU-land. Det finns vissa begränsningar. Läkemedlet måste till exempel vara godkänt i det andra EU-landet.

Ditt Europa - Hämta ut recept utomlands

Ring 112 vid olycka

Om du skulle vara med om en olycka under din resa inom EU kan du ringa 112. Det fungerar i alla EU-länder.

Ditt Europa - I nödsituationer

Sjuk i Sverige - om du flyttat till ett annat EU-land

Om du har flyttat till ett annat EU-land, men fortfarande är folkbokförd i Sverige omfattas du av det svenska sjukförsäkringssystemet.

Om du däremot är folkbokförd i ditt nya hemland och har rätt till sjukvård där, ska du ta med det europeiska sjukförsäkringskortet när du reser till Sverige. Det ger dig rätt till nödvändig vård, det vill säga akut vård som inte kan vänta tills du är tillbaka i ditt hemland.

Senast uppdaterad: 2016-03-30

Hade du nytta av denna information?

När du svarar på frågan ovan samtycker du också till att cookies används. Inga personuppgifter lagras. Mer om cookies.