Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Mogherini är EU:s egen ”utrikesminister”

Federica Mogherini är EU:s höga representant för utrikes- och säkerhetsfrågor. Posten kallas ofta för ”EU:s utrikesminister”. Hon ska bland annat samordna EU:s resurser inom utrikes- och säkerhetspolitiken. Mogherini har en dubbel roll eftersom hon sitter både i ministerrådet och EU-kommissionen.

Federica Mogherini - EU:s höga representant. Bild: EU-kommissionen.Den höga representanten för utrikes- och säkerhetsfrågor representerar EU i utrikesfrågor och leder ministerrådet när utrikesfrågor behandlas. Hon leder också den europeiska utrikestjänsten och är vice ordförande i EU-kommissionen. 

Måste ha allas stöd

På grund av kravet på enhällighet i EU:s utrikes- och säkerhetspolitik kan det ibland dröja innan Mogherini kan uttala sig för EU:s räkning. Ibland kan det också bli så att hon inte får mandat från medlemsländerna och därför inte kan uttala sig alls.

Statschefer och ministrar behöver inga formella rättigheter för att uttala sig utan bedömer det politiska värdet av att göra det. Därför kan exempelvis Frankrikes president Hollande snabbt uttala sin syn på en aktuell konflikt innan Federica Mogherini har gjort det. Det kan med andra ord vara svårt att få grepp om hur EU ser på en konflikt.

Vald på fem år

Det är Europeiska rådet som med kvalificerad majoritet utser den höga representanten. Valet ska sedan godkännas av kommissionens ordförande samt av Europaparlamentet. Mogherini tillträdde den 1 november 2014 och är vald på fem år.

Senast uppdaterad: 2016-06-17

Hade du nytta av denna information?

När du svarar på frågan ovan samtycker du också till att cookies används. Inga personuppgifter lagras. Mer om cookies.