Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Antonio Tajani (till vänster) har valts till ordförande i EU-parlamentet och ersätter därmed Martin Schulz. Foto: Europaparlamentet

Antonio Tajani ny talman i Europaparlamentet

Italienska kristdemokraten Antonio Tajani har röstats fram som ny talman i Europaparlamentet. Det krävdes fyra omröstningar innan det stod klart att Tajani skulle bli talman och därmed ersätta tyske Martin Schulz som haft posten sedan augusti 2014.

Europaparlamentet

  • Stiftar EU:s lagar tillsammans med ministerrådet
  • Beslutar om EU:s budget
  • Godkänner kommissionens ordförande och har rätt att upplösa kommissionen
  • Väljs av invånarna i respektive medlemsland
  • 20 av de 751 ledamöterna kommer från Sverige

Talmansposten är en av de tyngsta i EU. Talmannens uppgift är att representera parlamentet på olika möten, bland annat på EU:s toppmöten som alltid inleds med ett tal från talmannen till medlemsländernas stats- och regeringschefer. Talmannen ska övervaka parlamentets verksamhet och utskott och är även den som ger det slutliga klartecknet till EU:s budget.

Antonio Tajani är före detta EU-kommissionär och har varit regeringstalesperson för Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi. Han har varit en av Europaparlamentets vice talmän och tillhör parlamentets största partigrupp, det kristdemokratiskt konservativa EPP.

Att Antonio Tajani har valts till talman betyder att samtliga topposter i de tre styrande institutionerna, det vill säga Europaparlamentet, EU-kommissionen och Europeiska rådet, innehas av konservativa företrädare.  

Ordförklaringar

EU-kommissionen

EU-kommissionen föreslår nya EU-lagar och bevakar att EU-länderna följer de regler EU har. Kommissionen har 28 kommissionärer, en från varje EU-land.

Läs mer om EU-kommissionen

Europaparlamentet

Europaparlamentet beslutar om nya EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Ledamöter i Europaparlamentet väljs i allmänna val i EU-länderna.

Läs mer om Europaparlamentet

Europeiska rådet

Europeiska rådet bestämmer om riktlinjerna för EU-samarbetet på längre sikt. Europeiska rådet består av en vald ordförande, EU-ländernas stats- eller regeringschefer samt EU-kommissionens ordförande.

Läs mer om Europeiska rådet
Senast uppdaterad: 2017-01-18

Hade du nytta av denna information?

När du svarar på frågan ovan samtycker du också till att cookies används. Inga personuppgifter lagras. Mer om cookies.