Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Har ett land nekats EU-medlemskap eller dragit tillbaka ansökan?

Har något land fått avslag eller själv dragit tillbaka sin ansökan om medlemskap i EU?

Marocko lämnade in en ansökan om medlemskap i dåvarande EG (i dag EU) 1987 men fick nej. Ansökan blev avslagen med motiveringen att fördraget sa att bara europeiska länder kunde bli medlemmar i EG.

Danmark, Storbritannien och Irland ansökte om medlemskap i EG 1961 och 1967. Storbritanniens ansökningar blockerades av Frankrike och förhandlingarna avbröts båda gångerna för alla länderna. De tre länderna blev sedan medlemmar 1973.

Norge har ansökt om medlemskap tre gånger. Den första ansökan ledde inte till förhandlingar. De två andra ledde till att landet godkändes för att bli medlem av EG/EU. Norska folket sade dock nej till medlemskap i folkomröstningar båda gångerna, senast 1994. Därför har Norge dragit tillbaka sina ansökningar.

Schweiz ansökte om medlemskap 1992, men landets ansökan var länge vilande. Det berodde på att schweizarna i en folkomröstning senare samma år sa nej till att delta i EES, frihandelssamarbetet mellan EU, Norge, Island och Liechtenstein. År 2016 beslutade det schweiziska parlamentet att dra tillbaka Schweiz EU-ansökan formellt.

Island ansökte om medlemskap 2009 och var under en period ett kandidatland och förhandlade om medlemskap i EU. I maj 2013 lades förhandlingarna på is efter att landet fått en ny regering. I mars 2015 meddelade den isländska regeringen att landet inte längre är en EU-kandidat.

Så går ett land med i EU

Senast uppdaterad: 2016-07-15
Hittar du inte svar på din fråga?Ställ en fråga om EU