Meny Sök
Sök på EU-upplysningen

Vanliga sökord

Inga vanliga sökord hittades. Pröva att skriva klart ditt sökord och klicka på sökknappen.

Artiklar om EU

Inga artiklar hittades

Frågor och svar om EU

Inga frågor och svar hittades

Varför har Danmark undantag?

Varför behöver inte Danmark införa euron?

När Danmark godkände Maastrichtfördraget 1993 i en folkomröstning hade danska regeringen förhandlat till sig fyra undantag. Ett av dessa var att landet inte behöver införa euron som valuta. Även Storbritannien förhandlade till sig samma undantag. Båda länderna har rätt att ansluta sig till euron om de vill och uppfyller kriterierna.

Att Danmark kunde förhandla fram så många som fyra permanenta undantag berodde till stor del på att danskarna hade röstat nej till Maastrichtfördraget året innan. Utöver undantaget från euron deltar landet inte i den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken eller i ett stort antal frågor som rör samarbetet i rättsliga och inrikes frågor.

Det fjärde undantaget gällde att EU-medborgarskap inte ska ersätta eller likställas med det nationella medborgarskapet. I praktiken är dock det undantaget numera överflödigt eftersom det är en princip som skrevs in i Amsterdamfördraget och därmed gäller i alla EU-länder.

Den 3 december 2015 hölls en folkomröstning om Danmark skulle delta i EU-samarbetet om rättsliga och inrikes frågor. Resultatet blev att Danmark även i fortsättningen ska ha kvar sitt undantag och därmed inte delta i samarbetet.

Danska EU-upplysningen - Danska undantag

 

Senast uppdaterad: 2016-07-11
Hittar du inte svar på din fråga?Ställ en fråga om EU