Snart lanseras en ny webb
Under året lanseras nya riksdagen.se. I samband med lanseringen kommer denna webbplats att stängas ner. Information som i dag finns på Sveriges riksdags EU-information hittar du efter lanseringen på riksdagen.se.
Grunden i organisationen
Lagstiftning, budget, toppmöten, domstolsärenden och eurosamarbete – arbetsuppgifterna inom EU är många och varierande. För att maskineriet ska fungera har EU sju institutioner där det jobbar politiker, tjänstemän och annan personal från medlemsländerna. Institutionerna ska jobba för att förverkliga EU:s mål och tillvarata medlemsländernas intressen.
EU:s sju institutioner utgör grunden för organisationen. De jobbar för att främja EU:s värderingar, förverkliga unionens mål, säkerställa effektivitet i verksamheten och tjäna EU-ländernas intressen. I varje institution jobbar representanter från medlemsländerna.
De sju institutionerna har olika arbetsuppgifter.
Varje EU-land har en kommissionär.
Frågan i fokus avgör vilka ministrar som träffas.
Europaparlamentet beslutar tillsammans med ministerrådet.
Statsminister Ulf Kristersson (M) deltar på toppmöten.
När det uppstår tvister mellan EU och medlemsländerna är det EU-domstolen som dömer. EU-domstolen dömer även i tvister mellan medlemsländer och mellan EU-institutioner. Den viktigaste uppgiften är att se till så att både EU-institutionerna och medlemsländerna följer EU:s lagar. I domstolen sitter en domare från varje medlemsland.
Europeiska centralbanken (ECB) är centralbank för de medlemsländer som infört den gemensamma valutan euro. ECB ska också se till att inflationen i EU hålls på en låg och stabil nivå.
Europeiska revisionsrätten håller koll på EU:s inkomster och utgifter. Den kan granska alla organisationer, myndigheter och personer som tar emot eller hanterar EU-pengar. Revisionsrätten har inte möjlighet att straffa den som gör fel. De brister som hittas åtgärdas i stället oftast av medlemsländernas egna myndigheter.
EU-kommissionens huvudbyggnad heter Berlaymont och ligger i Belgiens huvudstad Bryssel. Där har kommissionens ordförande sitt kontor och kommissionärerna sina möten. 3 000 tjänstemän arbetar i huset på kommissionens olika serviceavdelningar och generaldirektorat. Foto: Europeiska unionen / Lukasz Kobus.
Europabyggnaden är Europeiska rådets och ministerrådets huvudbyggnad i Belgiens huvudstad Bryssel. Där hålls toppmöten i Europeiska rådet med EU-ländernas stats- och regeringschefer och möten i ministerrådet med EU-ländernas ministrar. Foto: Europeiska unionen.
I Justus Lipsius-byggnaden i belgiska Bryssel finns ministerrådets generalsekretariat som förbereder mötena som EU-ländernas ministrar har i ministerrådet. Där träffas också tjänstemän från de olika EU-länderna för att förhandla om förslag på nya EU-lagar. Foto: Europeiska unionen.
Europaparlamentets huvudbyggnad heter Louise Weiss och ligger i den franska staden Strasbourg. Men parlamentet håller även till i Bryssel, där ledamöterna har kontor och utskottsmöten, och i Luxemburg, där delar av administrationen finns. Foto: Europeiska unionen.
I Europaparlamentets byggnader i Belgiens huvudstad Bryssel har de 705 ledamöterna sina kontor och utskottsmöten. Europaparlamentet håller även till i den franska staden Strasbourg, där debatter och omröstningar oftast sker, och i Luxemburg, där delar av administrationen finns. Foto: Europeiska unionen.
EU-domstolen ligger i Luxemburg och består bland annat av två 24-våningstorn där tjänstemän arbetar med att översätta rättsdokument och tolka förhandlingar till EU:s 24 officiella språk. I övriga byggnader finns förhandlingsrum och kabinett för domstolens domare och generaladvokater. Foto: Europeiska unionen.
Europeiska centralbanken ligger i den tyska staden Frankfurt och håller bland annat till i en 185 meter hög skyskrapa. Skyskrapan består av två torn med 45 och 43 våningar som rymmer de anställdas kontor och mötesrum. Foto: Europeiska centralbanken / Robert Metsch.
Europeiska revisionsrätten ligger i Luxemburg. Där arbetar 27 ledamöter från EU-länderna och ungefär 900 revisorer, översättare och administratörer. Uppdraget är att ta fram finansiella revisioner inom EU:s verksamhetsområden och årsrapporter om EU:s budget. Foto: Europeiska unionen.
Bryssel är starkt förknippat med EU eftersom staden är huvudort för flera EU-institutioner. Men även i Strasbourg, Luxemburg och Frankfurt finns EU-institutioner. Det är EU-länderna som kommit överens om var institutionerna ska ligga. Genom tiderna har länderna haft svårt att enas i denna fråga.
Det är EU:s medlemsländer som genom förhandlingar bestämmer var EU:s institutioner ska ligga. Att den belgiska huvudstaden Bryssel, den franska staden Strasbourg, den tyska staden Frankfurt och Luxemburg är huvudorter för olika institutioner grundar sig i ett beslut 1992 av EU:s dåvarande medlemsländer.
Sedan 1997 ingår beslutet i EU:s fördrag, alltså reglerna för EU-samarbetet. För att ändra institutionernas huvudorter, eller säten som de också kallas, krävs en fördragsändring, något som alla EU-länder måste stå bakom.
EU-länderna har genom EU:s historia haft svårt att enas i frågan om var EU:s institutioner ska placeras. Den ursprungliga planen att bestämma en gemensam huvudort för alla institutioner fick exempelvis skrotas.
Det första beslutet i frågan fattas under 1950-talet av de dåvarande medlemsländerna Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Tyskland, Frankrike och Italien. De bestämmer att Luxemburg ska vara tillfällig huvudort för institutionerna och Strasbourg för det som idag är Europaparlamentet.
Några år senare, när samarbetet fördjupats och fler institutioner skapats, beslutar medlemsländerna att Bryssel, Luxemburg och Strasbourg ska vara tillfälliga huvudorter för institutionerna. Men under 1960-talet, i samband med att flera av institutionerna slås ihop, placeras de i Bryssel istället för i Luxemburg. Luxemburg kompenseras genom ett beslut 1965 om att ministerrådet under några månader om året ska mötas i Luxemburg och att vissa andra institutioner ska placeras i staden.